De Vleutenberg in Wageningen

Corvos 00034765 088

Annemiek Van Vleuten – Photo: Simon Wilkinson/Swpix/Cor Vos © 2022


Auteur: John Kroon

Wat is de overeenkomst tussen Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel? Makkelijke vraag, maar een andere overeenkomst is dat ze in hun jeugd eerst allebei gevoetbald hebben voordat ze op een racefiets stapten. De een bij SV Ratti te Kranenburg, de ander bij Anderlecht te Brussel en bij PSV te Eindhoven.

Er is ook een overeenkomst tussen Annemiek van Vleuten en Primoz Roglic. Namelijk dat een blessure er de oorzaak van was dat ze kozen voor de wielersport. Roglic revalideerde op de fiets na een skiongeluk, Van Vleuten had zoveel problemen met haar knie dat de dokter adviseerde om met voetbal te stoppen: ga jij maar zwemmen of wielrennen, zei hij. Tegenslag in sport A kan een zegen zijn voor sport B.

Evenepoel is al voorgedragen om ereburger te worden van Dilbeek, de gemeente waar zijn woonplaats Schepdaal onder valt. Verder eerbetoon zal niet lang op zich laten wachten, laat dat maar aan de Belgen over. In Slovenië zijn er plannen om een standbeeld voor Roglic op te richten (in Zagorje) en misschien wordt er een rotonde naar hem vernoemd.

Maar hoe zit dat in Nederland? Je zou kunnen zeggen dat ze het geboortedorp van Annemiek in 1812 met vooruitziende blik Vleuten hebben genoemd. Maar erg waarschijnlijk is dat niet. Dus is de vraag: wat zijn ze nu in Wageningen van plan, nadat deze gemeente haar beroemdste burger vorige maand al huldigde?

Wielerschrijver Fred van Slogteren heeft de discussie over (het gebrek aan) eerbetoon aan wielrenners (v/m) aangezwengeld. Hij stuurde een open brief aan wethouder Arjan Noorthoek in Woerden, nadat een inwoonster van deze gemeente, Ellen van Dijk, wereldkampioen tijdrijden was geworden. ‘Ik vraag me zo langzamerhand af hoeveel topprestaties ze nog moet leveren vooraleer ze voor het gemeentebestuur meer waard is dan een bloemetje,’ schreef Van Slogteren. Hij had al eerder dit jaar een soortgelijk pleidooi gehouden, toen Van Dijk het werelduurrecord op haar naam had gebracht. Hij had toen te horen gekregen dat in Woerden net als elders in Nederland straatnamen alleen naar personen mogen worden vernoemd die niet meer tot het land der levenden behoren. Jammer dus, want het snelfietspad dat tussen Woerden en Utrecht wordt aangelegd en ook nog eens langs Harmelen loopt, het geboortedorp van Ellen van Dijk, zou een prachtige kans zijn om haar naam te vereeuwigen. 

Maar ja, Ellen leeft nog. 

Een andere wielerschrijver, Jan Zomer, wierp in reactie op de brief van Van Slogteren de vraag op: en Keetie Hage dan? Anne van der Breggen, Marianne Vos?

Ja, en Annemiek van Vleuten dan? Hoe zit dat, Wageningen? Ze heeft bij jullie gestudeerd, ze is lid van jullie Toerclub, ze leerde hard fietsen door steeds sneller van Vorden naar Wageningen te rijden. Jullie hebben de Wageningse Berg. Dat is, onder meer, een mooi natuurgebied, maar die berg? Een klimmetje van 42 meter dat jaarlijks scherprechter probeert te spelen tijdens de koers die de Wageningse Muur heet en onder verantwoordelijkheid van WV Ede wordt verreden, waar Annemiek ook lid van is.

Doop die ‘berg’ kortheidshalve om in De Vleut of de Vleutenberg. Hernoem de Oranjelaan langs de berg in Annemiek van der Vleutenlaan – die Oranjes hebben nog nooit iets op een fiets gepresteerd. Overtreed die rare wettelijke regel maar eens. Dit alles onder het motto: lang leve Annemiek van Vleuten!


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Corvos 00034765 086

Annemiek Van Vleuten – Photo: Simon Wilkinson/Swpix/Cor Vos © 2022

 

Corvos 00034765 094

Annemiek Van Vleuten – Photo: Alex Whitehead/Swpix/Cor Vos © 2022

 

Corvos 00034765 090

Annemiek Van Vleuten – Photo: Alex Broadway/Swpix/Cor Vos © 2022

Corvos 00034765 112

Annemiek Van Vleuten – Photo: Alex Whitehead/Swpix/Cor Vos © 2022

 

Corvos 00034765 109

Annemiek Van Vleuten – Photo: Alex Broadway/Swpix/Cor Vos © 2022

Leave a Reply