JEROEN WIELAERT ZWERFT DOOR DE TOUR // dag 1


ZWAK RUMOERIch war nog nie in Düsseldorf. En als het aan Dirk Elbers had gelegen, was ik er ook nooit gekomen. In 2008 werd hij namens de CDU-burgemeester van de stad. In grote christelijke gestrengheid trok hij meteen de kandidatuur voor de Tourstart in. Het was zijn grote boodschap tegen de voortwoedende dopingproblematiek. Elbers vertrok in 2014. Marcel Kittel, John Degenkolb, Tony Martin en André Greipel regen inmiddels Duitse Toursuccessen aaneen – de beste reden om toch van start te gaan in Düsseldorf. Elbers’ SPD-opvolger Thomas Geisel moet zich voornamelijk verantwoorden voor de hoge kosten voor de Grand Départ.

De Portugees André Cardoso komt vanmiddag niet op het startplatform in de Stockumer Kirchstrasse. De ploeggenoot van Bauke Mollema is betrapt op epo – een ouderwets product inmiddels. Ik vind Cardoso wel een goeie naam voor een dopingzondaar, maar grote ophef is niet over hem ontstaan. Een eenkolommertje was het, meer niet. Geen heftige talkshows over Cardoso. Nergens een diepgaand verhaal over de diepe wanhoop van Cardoso. Geen uitgever die brood ziet in een bekentenissenboek van Cardoso.

Lance Armstrong zorgde nog wel voor enig zwak rumoer, met een tweet vanaf zijn versleten troon in Austin. Hij maakte zich druk over het niet uitnodigen van Jan Ullrich. Het was een treffend vertoon van zondarensolidariteit.

Bij de ploegpresentatie van donderdagavond op de Burgplatz trof ik Tourbaas Christian Prudhomme in het vipdorp.

Ik vroeg hem: ‘Heb je Armstrong niet uitgenodigd?’

‘Ken ik niet,’ zei de Parijzenaar. En daarna, met een grijns: ‘Hij tweet te veel.’

In de Rheinische Post van zaterdagmorgen staat een grote foto van Tony Martin onder de grote kop: ‘Alle Augen auf diesen Mann’. De favoriet voor de tijdrit en het geel rijdt voor Katusha. Brandschone ploeg.


JEROEN WIELAERT


Jeroen Wielaert zit in zijn 31ste Tour. Hij zal hier dagelijks met een impressie komen.

Leave a Reply