DE TOUR MOET EEN KEER BEGINNEN, ANDERS KAN HIJ NIET EINDIGEN

Le Tour 03


MUR DE FRANCE


Door: Bert Wagendorp

De Tour de France gaat nu echt beginnen. Die zin is een jaarlijks terugkerende klaroenstoot, ergens halverwege de Tour; een oproep de wapenen ter hand te nemen en los te gaan op de vijand.

De Tour is al een tijdje bezig, maar de proloog of de eerste etappe is nooit het echte begin. Formeel dus wel, maar de Tour begint pas echt wanneer de renners zin hebben om te beginnen. Dat wil zeggen: wanneer zij de handschoen opnemen en het gevecht om de eindzege begint. Écht begint, bedoel ik.

Tot dat moment is het tactisch manoeuvreren, kijken hoe de vlag er bij de tegenstanders bij hangt en hoe het met de eigen benen staat. Beetje de eigen ploeg heel houden, de moraal in het team bewaken en er regelmatig op wijzen dat Parijs nog ver is en dat de prijzen aan de meet worden verdeeld.

Een dagsuccesje misschien.

Dit jaar is er steeds gereden met de laatste week in gedachten, de week waarin, dat wist iedereen al bij de presentatie, deze Tour echt zou beginnen.

Misschien dat hij vandaag nog niet écht begint, omdat er nog zoveel harde kilometers voor de wielen liggen. Michael Boogerd verwachtte bijvoorbeeld donderdag in De Avondetappe dat de Tour vandaag nog niet zou beginnen. Zaterdag is het ook nog geen etappe waarop de Tour echt begint, maar zondag, met de Grand Colombier, kan het niet anders of de Tour begint echt.

Of de favorieten moeten elkaar blijven schaduwen en er op de hellingen van de Alpenreus een secondenspel van maken, om nog even de kaarten voor de borst te houden met het oog op de koninginne-etappe van woensdag, over de Madeleine en met aankomst op de Col de la Loze.

Als de Tour daarvoor nog niet is begonnen, dan is dit de dag waarop hij zeker begint. Beetje laat, voor een wedstrijd van drie weken, maar zo gaat het. Niemand wil te vroeg uit zijn hok komen, want dan is de kans groot dat je op een counter loopt die je van je leven niet meer vergeet en die je de Tourzege kost.

Heel misschien (ik hoop natuurlijk dat het niet zover komt) moeten we ook na de Loze concluderen dat de Tour nog steeds niet is begonnen. Domweg omdat de krachtsverschillen tussen de favorieten zo klein zijn dat geen van hen de moed heeft gehad de knuppel eens even genadeloos in het hoenderhok te gooien.

In dat geval lijkt het onwaarschijnlijk dat de Tour opeens op donderdag (175 km door de Alpen met onderweg een paar flinke jongens) wel begint. Als je je kruit droog wilt houden is het verstandiger dat te doen tot de klimtijdrit van zaterdag, over 36,2 kilometer naar La Planche des Belles Filles.

Dan begint de Tour zeker. De volgende dag is hij namelijk afgelopen en iets dat nooit is begonnen kan ook niet eindigen.


Corvos 00032459 053 Kl


Leave a Reply