De notabelen van de weg


Another brick in the wall


Auteur: John Kroon

Het is mooi dat Benjamin King, Alejandro Valverde en Tony Gallopin de afgelopen dagen etappes in de Vuelta wonnen, maar laten we ook niet de triomfen vergeten die Joost van Oostrum, Marga Vermue, Jeffrey van Agtmaal en Henk Klaucke vrijdag vierden.

   Dit is wat de opgetogen Van Oostrum de wereld in twitterde: ‘Niet alle rood-wit-blauwe truien zijn voor Mathieu van der Poel, want de Nederlandse titel voor burgemeesters is dit jaar voor mij.’

   En inderdaad, op de wielerbaan van RTV De Bollenstreek in Lisse werd Van Oostrum, burgemeester van Berkelland, op het hoogste podium gehuldigd. Zoals Jeffrey van Agtmaal, tevens eliterenner bij Willebrord Wil Vooruit, voor de tweede achtereenvolgende maal nationaal kampioen bij de wethouders werd en zo tevens de eer van de gemeente Woensdrecht hooghield. Henk Klaucke uit Ridderkerk bleek opnieuw de snelste gemeentesecretaris op de racefiets. In de categorie vrouwelijke burgemeesters won Marga Vermue (Sluis), maar een kanttekening hierbij is dat zij maar één tegenstandster telde, nog altijd meer dan in 2016 toen zij de nationale titel greep omdat ze de enige deelneemster was.

   Bij de mannen was de concurrentie heftiger en het ging er best fanatiek aan toe, in sportpark Ter Specke. Wie had verwacht dat gemeentesecretarissen, dienstbaar als ze horen te zijn, hun burgemeesters uit de wind zouden houden, bleek zich te hebben vergist. Wellicht omdat burgemeesters meenden dat kopmannen altijd voor horen te gaan in de strijd.

   Het fanatisme bleek bijvoorbeeld uit de deelname van Frank van der Meijden, burgemeester van Laarbeek. Hij had er vrijdag namelijk ook voor kunnen kiezen om naar Den Bosch te gaan, waar een rechtszaak diende tegen een man die hem vorig jaar met de dood had bedreigd. Maar Van der Meijden, de kampioen van 2016, wilde zijn titel terugveroveren, die hij vorig jaar niet kon verdedigen doordat hij in de laatste ronde viel en zijn pols brak. Dit jaar werd hij tweede.

   De reacties na afloop waren ook alsof ze voor een microfoon van de NOS werden uitgesproken. Neem Jan Schellevis uit Lisse, die de Joop Zoetemelk van de gemeentesecretarissen wordt genoemd, maar in 2017 nationaal kampioen werd in zijn categorie. Hij wees de verslaggever van het Leidsch Dagblad erop dat hij halverwege de koers nog was ontsnapt, maar helaas, de twaalf jaar jongere Klaucke ‘zat direct weer in mijn wiel. Ik moet gewoon maar accepteren dat hij sneller is.’ Schellevis’ stage in de Vogezen, Luxemburg en op de Mont Ventoux ten spijt. En burgemeester Arie van Erk van Hillegom, titelverdediger, klaagde voor de start: ‘Mijn benen zijn niet zo goed als vorig jaar.’

   Al ruim twee decennia wordt dit evenement, de ‘Wielerdag Nederlandse gemeenten’, jaarlijks gehouden – in 2019 in Sluis. Wielrennen is ín onder politieke bestuurders en volksvertegenwoordigers. De meest prominente onder hen blijft voormalig premier Dries van Agt, die soms het startschot van een koers prefereerde boven besprekingen over een kabinetsformatie.  Maar ook de huidige generatie landelijke politici telt coureurs. Staatssecretaris Sander Dekker reed drie jaar geleden het volledige parcours van Tour de France; met een pin die zijn gebroken heup op zijn plaats moest houden. Bij Dekkers fietstochten is het altijd al de vraag wat hij nu weer zal breken – zijn moeder heeft hem al eens zijwieltjes geadviseerd.

   Van Jesse Klaver, voormalig lid van wielervereniging De Zuidwesthoek, mag worden aangenomen dat hij, wanneer er meer talent in zijn benen had gezeten, in plaats van kopman bij GroenLinks net zo lief waterdrager bij Roompot was geworden. Wielrennen heeft hem leren afzien en om te gaan met pijn – ook handig in de Tweede Kamer. Zij het bij de monistische dwang binnen een coalitie waarschijnlijk meer dan in de oppositie. Vraag dat maar aan degenen die eigenlijk tegen afschaffing van de dividendbelasting zijn.

   Klaas Dijkhoff, de wegkapitein van de VVD, beklom al eens in het gezelschap van Michael Boogerd de Bavelse Berg, PvdA-leider Lodewijk Asscher mag ook graag fietsmeters maken en Sybrand Buma van het CDA liet zichzelf in verkiezingstijd in wieleroutfit afficheren, inclusief scheef zittende helm.

   Wielrennen is allang geen sport meer die alleen door het ‘gewone’ volk wordt beoefend. Het wordt ook wel als het ‘nieuwe golf’ aangeduid: een dagje (hard)fietsen is ook een ideale gelegenheid voor bestuurlijke, zakelijke en politieke netwerkers. De dwangarbeiders hebben er collega’s bijgekregen: de notabelen van de weg.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp en John Kroon.


Leave a Reply