DE KEUZES VAN TOM DUMOULIN


Auteur: Bert Wagendorp

Tom Dumoulin heeft aangegeven dat hij in 2020 de voorkeur zal geven aan de Tour de France boven de Olympische Spelen. Dit op voorwaarde dat het parkoers van de Ronde van Frankrijk ‘goed voor hem is’. Wie over ruim een jaar deel wil nemen aan de olympische tijdrit – en Dumoulin zou die heel graag willen winnen – moet ook inschrijven voor de wegwedstrijd. En die wordt verreden zes dagen na de laatste Touretappe. Het tijdsverschil tussen Parijs en Tokio maakt voor Tourrenners een kansrijke deelname aan de olympische wegwedstrijd onmogelijk.

   Met de terugkerende keuzestress tussen Giro en Tour – hoe zit het dáármee in 2020? – is het voor wielerjournalisten steeds gemakkelijker geworden om bij Dumoulin een nieuwtje op te halen. Waar kiest hij voor? In de komende Giro gaat hij voor de zege en de Tour laat hij aan het Sky-duo Froome-Thomas. Volgens Dumoulin is de Tour van 2019 hem niet op het lijf geschreven. Heel weinig tijdritkilometers, veel klimmen: de Tourorganisatie wil wanhopig graag dat Romain Bardet zegeviert.

  Het is tekenend voor de heersende organisatorische onmacht in het mondiale wielrennen, dat de beste renners zich gedwongen zien te kiezen tussen de twee belangrijkste etappewedstrijden omdat die binnen een tijdsbestek van twaalf weken op de agenda staan. Het is ook tekenend dat er kennelijk niets is afgestemd tussen Tour en Spelen.

   Elke volwassen sport zorgt ervoor dat zijn beste atleten schitteren op zijn meest prestigieuze podia. In het wielrennen gebeurt dat niet. Vorig jaar bewezen Froome, Dumoulin en anderen dat de combinatie Giro-Tour een onmogelijke is. Dumoulins concentratie op de Giro betekent dat hij niet vol kan gaan in de voorjaarsklassiekers. 

   Het is overigens ook typerend voor het nog altijd voortwoekerende gesjoemel in het wielrennen dat de renner afhankelijk is van de sportiviteit van de organisatoren van de grote koersen om parkoersen te tekenen die zorgen voor een eerlijke krachtmeting, zonder dat sommige renners worden bevoordeeld. Alleen daarom al is het te hopen dat Bardet níet wint, al kan hij er natuurlijk ook weinig aan doen dat hij een Fransman in de Tour is.

   En dus zal het doorgaan zolang Tom Dumoulin fietst: welke keuze maakt hij? Welke koers biedt de beste kans op winnen?

   Het moment zal komen waarop ze in Parijs besluiten dat Dumoulins ster zo hoog is gestegen dat hij op de erelijst van de Tour hoort. En dat er dus een Ronde getekend moet worden die past bij Dumoulins sterke punten. Voor de status van bevoordeeld renner dient Dumoulins faam nog wat toe te nemen. Dat kan door nogmaals de Giro te winnen. De kans dat dat zal lukken is aanzienlijk, aangezien ze in de Giro al het goede voorbeeld hebben gegeven en een Dumoulin-parcours hebben neergelegd – en hem daarmee over de streep trokken.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.


 

Leave a Reply