DE KASSEIENVRETER IS NERGENS

• 16 juli 2018 


La Petite Brique 11


Auteur: John Kroon

Tijdens zo’n kasseienrit als die van gisteren gaan de gedachten automatisch terug naar vier jaar geleden, om precies te zijn: naar 9 juli 2014, de etappe van Ieper naar Arenberg. Lars Boom won op de kletsnatte kasseien de vijfde Touretappe, de grootste triomf uit zijn loopbaan. Het leek, eindelijk, de echte doorbraak op de weg van de renner die altijd als groot talent werd gezien en enkele jaren de beste veldrijder van allemaal was.

   Voorafgaand aan de etappe van gisteren liet Boom weten: ‘Het doet pijn om er niet bij te zijn.’

   Het is nog pijnlijker: Boom is er voorlopig nergens bij. Hij zit tot 2 augustus een schorsing van een maand uit wegens een akkefietje in mei in de Ronde van Noorwegen. Hij kreeg het aan de stok met Preben Van Hecke, die hinderlijk voor hem fietste en wel zodanig dat de organisatie hem beboette. Maar de reactie van de woedende Boom was disproportioneel: hij haalde eerst uit naar de arm van de Belg en vervolgens naar diens hoofd. Tv-camera’s legden het voorval vast, dat was zijn pech. Hij werd uit de Ronde van Noorwegen gegooid; later volgde de UCI met de schorsing. De excuses die Boom had aangeboden vermochten dat niet te voorkomen. Ook de leiding van Lotto-Jumbo betichtte haar renner van ‘onacceptabel gedrag’.

   Dit voorjaar moest Lars Boom al verstek laten gaan in de Vlaamse koersen, omdat hij werd geopereerd wegens hartritmestoornissen. Na zijn terugkeer in het peloton selecteerde Lotto-Jumbo hem niet voor de Tour, maar zette hem wel als eerste reserve op de lijst. Die plek raakte hij als gevolg van zijn schorsing ook kwijt.

   En dat terwijl hij voor het seizoen had verklaard: ‘In de Tour de France is het mijn doel om Dylan Groenewegen zo goed mogelijk te helpen. Als het even kan wil ik in de negende etappe de kasseien opvreten. Ik ben in ieder geval bijzonder gretig.’

   De terugkeer van Boom bij de Nederlandse ploeg, na een tweejarig verblijf bij Astana, was al niet zo’n succes en ging gepaard met meer incidenten. In het AD legde Merijn Zeeman, directeur sportief bij Lotto-Jumbo, in maart van dit jaar uit dat een toptalent een puzzel is met heel veel verschillende stukjes: ‘Fysiek, persoonlijkheid, mentaal, zelfkritisch, zelfvertrouwen, alles moet op orde zijn. Lars bezit in mijn ogen niet alle stukjes.’

   Hij is geen Sagan of Van Avermaet, voegde Zeeman met gevoel voor understatement eraan toe.

   Toen moest het incident in Noorwegen nog volgen.

   Het roept de vraag op naar de wielertoekomst van Lars Boom, die dit jaar 33 wordt. Te vrezen valt: een roemloos einde van een carrière die niet heeft gebracht wat kenners ervan hadden verwacht en waar zijn fans op hadden gehoopt.

  Maar het seizoen is nog lang. Kom op, Lars. En hou beide handen op het stuur.


Tijdens de Tour de France van 2018 kunt u hier dagelijks een ‘La Petite Brique’ verwachten.
LPB is een serie columns van De Muur auteurs Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Bart Jungmann.


Leave a Reply