De juridische sprint tussen Groenewegen en Jakobsen kan de sport veranderen


Auteur: Bert Wagendorp

Dylan Groenewegen werd vierde in zijn eerste sprint sinds zijn veelbesproken laatste. In Novara, in de eerste etappe in lijn van de Giro, mengde hij zich onmiddellijk weer in het gedrang. Dat hij een lefgozer is wisten we al, maar dat hij de naweeën van de rampsprint zo snel bleek te hebben overwonnen vond ik toch opvallend. Het was tegen new kid on the block Tim Merlier, Nizzolo en Viviani nog niet de Groenewegen die zich een tijd de snelste renner ter wereld mocht noemen. Er zat nog voorzichtigheid in de beslissende laatste manoeuvres – hopelijk blijft dat zo – maar ik verwacht nog deze Giro een zegevierende Groenewegen.

   Een andere zege is nog ver weg: die in het juridische gevecht met Fabio Jakobsen en Patrick Lefevere, diens ploegleider bij Deceuninck – Quick-Step.

   Hoe ingewikkeld die strijd ligt, bleek de afgelopen dagen uit de wederzijdse inleidende beschietingen op de social media. Groenewegen en Jakobsen hadden elkaar ontmoet, om de betrekkingen weer wat te normaliseren. Die missie mislukte faliekant.

   Toen Jakobsen in Amsterdam met Groenewegen aan tafel schoof voor een fijn maar geheim gesprek, bleek die laatste niet alleen te zijn gekomen. Hij had zijn teambaas Plugge meegenomen, de woordvoerder van de ploeg én twee advocaten. (Voor alle zekerheid was ook Jakobsen vergezeld door zijn eigen advocaat). Dat duidde op groot wantrouwen, niet het beste uitgangspunt voor een vertrouwelijk onderhoud om de lucht te klaren.

   Volgens Jakobsen klapte Groenewegen daarna uit de school over de ontmoeting – tegen de afspraken in – en bovendien had de Amsterdammer geen excuses aangeboden en ook de verantwoordelijkheid voor het ongeluk niet ter sprake gebracht.

Daarover was ook Lefevere des duivels. Vooral voor de bühne, hij had vast en zeker niet anders verwacht.

   Ongetwijfeld hadden de twee Jumbo-advocaten hun renner vooraf op het hart gedrukt dat hij geen excuses moest aanbieden, en al helemaal niet over verantwoordelijkheid moest beginnen. Excuses kunnen juridisch worden uitgelegd als erkenning van schuld en over de verantwoordelijkheid moet een Poolse rechter zich nog uitspreken. Jakobsen zelf overweegt nog een juridische klacht tegen Groenewegen en Jumbo Visma in te dienen in Nederland.

   Het gaat daarbij om veel geld – al is met geen mogelijkheid vast te stellen hoeveel precies. Dat hangt ook van het herstel van Jakobsen af. Niet voor niets is een van de partijen in het Poolse proces de verzekeraar van Lefevere’s ploeg, Europ Assistence. Tijdens diens revalidatie betaalde het team Jakobsens zojuist verdubbelde salaris door, en dat geld wil Lefevere graag terugzien. Lefevere is, zoals ook bleek uit het meest recente deel van Menno Haanstra’s serie over Jakobsen en Van den Berg in De Muur (nummer 72), zeer loyaal naar zijn renners en hun omgeving. Maar hij is ook, ondanks zijn zalvende stem, een keiharde zakenman. Hij wil Groenewegen en Jumbo Visma zien bloeden.

   Mocht blijken dat Jakobsen niet meer op zijn oude niveau komt, dan komt er een miljoeneneis op tafel voor de gemiste inkomsten in wat de oogstjaren van zijn nog maar pas begonnen loopbaan hadden moeten worden. En van Deceuninck voor de gemiste publiciteit.

   Behalve treurig is het juridische gevecht tussen Groenewegen en Jakobsen ook interessant. Duidelijk zal moeten worden of een renner volgens de burgerrechter juridisch verantwoordelijk is voor zijn manoeuvres in de koers. Ooit vielen die onder de interne regels van de sportorganisatie, en dat was het dan. Schorsing, boete, klaar. Een voor Groenewegen negatieve uitspraak zou de jurisdictie voor sportovertredingen verleggen naar de civiele rechter. Dat kan grote consequenties krijgen en de sport veranderen.

   Juridische molens draaien langzaam, dus de sprint in Katowice, aangegaan in augustus 2020, kan nog jaren duren. Uiteindelijk kan Groenewegen die sprint nooit winnen – maar de rechter zal moeten uitmaken hoe zwaar de financiële consequenties daarvan zijn.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.

Foto: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2020


 

Leave a Reply