De fusie die niet doorging (gelukkig)


Auteur: John Kroon

Richard Plugge is een drukbezet man dezer dagen en vermoedelijk ook op andere dagen. De algemeen directeur van Jumbo-Visma was niet alleen bezig met een fusie tussen zijn bedrijf en Soudal Quick-Step (ook wel als overname aangeduid, hierover straks meer), maar had zichzelf ook nog eens belast met de organisatie van een dikke bandenrace voor kinderen op het Rapenburg in Leiden.

Vermoedelijk is dit niet algemeen bekend, maar Plugge, woonachtig in het naburige Oegstgeest, maakt zich niet alleen vrolijk en druk over de resultaten van zijn renners in de Ronde van Spanje of de derde plaats van Primoz Roglic in de Ronde van Lombardije, hij wil ook kinderen aan het (enigszins) hard fietsen krijgen.

Hij zocht samenwerking met wielervereniging Swift en de 3 October Vereeniging, die jaarlijks grootste feesten organiseert om te herdenken dat Leiden werd bevrijd van de Spanjaarden (in 1574). Die stad moest maar weer eens een wielerevenement krijgen, vond Plugge, zoals vroeger, toen er grote mensenrenners weg spurtten na het startschot van het prominente Swift-lid Joop Zoetemelk.

En zo gingen vorige week zondag kinderen in verschillende leeftijdsgroepen, al vanaf twee jaar, op de beroemdste gracht van Leiden op hun dikke banden te keer. Daar waar uiteenlopende types als Albert Einstein, Gerben Karstens en Willem-Alexander vele voetstappen achterlieten. Niet zozeer was het doel om te zien of er een toekomstige Mathieu van der Poel tussen reed, maar om ‘kinderen lol te laten beleven aan wielrennen,’ liet Plugge in het Leidsch Dagblad weten.

Een mooi streven in een land waar wielerwedstrijden steeds meer op organisatorische problemen stuiten. En voor de CEO van Jumbo-Visma toch een heel andere belevenis dan onderhandelen met die stopverf- en siliconenproducenten van Soudal, die internetmiddenstanders van Amazon, die laminaatvloerenleggers van Quick-Step en die steenrijke Tsjechische zakenman Zdenek Bakala (‘van afwasser tot miljardair’). En intussen in dagbladen en allerlei websites het ene gerucht na het andere moeten lezen of horen en maar afwachten wat Patrick Lefevere nu weer in zijn column zou schrijven.

Zo’n gerucht was bijvoorbeeld dat Plugge boos is of was op zijn ploegleiders omdat ze boegbeeld Roglic naar de concurrentie hebben laten vertrekken. Intussen was er al die tijd één website die in alle talen over de fusie bleef zwijgen: die van Jumbo-Visma.

Enfin, die fusie of overname gaat niet door, en het mooiste gerucht is toch wel dat het samengaan is gestuit op de fiets van Remco Evenepoel. Hij rijdt op een Specialized, de fabrikant waarmee hij een exclusief contract heeft, terwijl Cervélo, een van de merken van multinational Pon, fietsleverancier is van Jumbo-Visma, met een doorlopend contract.

Hoe dan ook: eigenlijk mogen wielerliefhebbers opgelucht zijn dat die fusie/overname niet doorgaat. Verheug je op een Tour de France waarin Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic allemaal kopman zijn van verschillende ploegen. Doe er een naar zijn oude vorm gegroeide Egon Bernal bij (of laat anders Thymen Arensman doorbreken) en een Fransman van wie we nu de naam nog niet kennen, en je hebt een schitterende strijd te verwachten.

‘Wielrennen is een teamsport’, zo luidt het mantra van Richard Plugge. Jawel, maar er kan er maar één winnen.


Corvos 00034512 160 Scaled

Richard Plugge Ceo Team Jumbo-Visma Pictured During 109Th Tour De France – Photo: Tim Van Wichelen/Cor Vos © 2022

Leave a Reply