De eerste klimaatdode in de Tour zal ons de ogen openen

Auteur: Bert Wagendorp

Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022


Dinsdag brachten actievoerders van ‘Dernier Renovation’ de Tour tot stilstand. Ze hadden zich aan elkaar vastgeketend en zich vastgelijmd aan het asfalt, zodat de Tour er niet langs kon. Het was een protest tegen het trage Franse klimaatbeleid, dat volgens de actievoerders op een milieuramp zal uitlopen als er niet heel snel en drastisch wordt ingegrepen.

Vandaag starten de renners in het Zuidfranse Rodez. Naar verwachting zullen de temperaturen onderweg naar Carcassonne oplopen tot boven de veertig graden. Dat is tamelijk warm. Steven Kruijwijk verklaarde zaterdag dat hij naar schatting 25 bidons met water had opgedronken en over zijn hoofd had gestort, om nog enigszins af te koelen.

Frankrijk is een land waar de temperaturen onder invloed van de CO2-uitstoot de afgelopen zestig jaar dertig procent meer zijn gestegen dan het wereldgemiddelde. Er komen steeds vaker hittegolven voor. De hoogst gemeten temperatuur in Frankrijk is 46 graden, tijdens de hittegolf van juni 2019 in de Hérault.

De komende decennia zullen dergelijke temperaturen vaker voorkomen – veel vaker, als Dernier Renovation en vele anderen hun zin niet krijgen. De opwarming zal zich versnellen. Diverse onderzoeksinstituten houden zich bezig met prognoses en ze zijn unaniem in het vooruitzicht dat die desastreus zullen zijn.

De hoogste temperatuurstijgingen zullen zich voordoen in de streken waar de Tour doorgaans wordt beslist, het oosten (de Alpen) en het zuiden (de Pyreneeën). Over heel Frankrijk gerekend zullen tussen nu en het eind van deze eeuw de temperaturen met 6 tot 13 graden stijgen. Dat betekent dat ook in Frankrijk de maximum-temperaturen in de zomer tot boven de vijftig graden zullen stijgen.

Wanneer komt het moment waarop een medische commissie in de Tour verklaart dat het vanwege de hitte onverantwoord is om te wielrennen, en dat de etappe daarom wordt afgelast? Hitte behoorde tot dusver tot de uitdagingen van de koers die moesten worden overwonnen. Maar er is een grens. Wanneer er doden vallen door de hitte is die al overschreden. En je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat op hoog niveau fietsen bij temperaturen van 45 graden plus onmogelijk is, en er renners zullen bezwijken.

Er komt een moment, en dat is minder ver weg dan veel mensen denken, waarop het medisch onverantwoord zal worden van Rodez naar Carcassonne te rijden. Een moment waarop de opwarming van de aarde de Ronde zal stoppen. Waarop de eerste klimaatdode in de Tour ons met de neus op de feiten zal drukken.

Want renners stappen nu eenmaal altijd op.


De Tourcolumn door Bert Wagendorp, John Kroon en Jeroen Wielaert.

Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022


Leave a Reply