Cian werd gepest en gaat nu weg


Auteur: Bart Jungmann

De meest succesvolle ploegbaas aller tijden zet in het tijdschrift Ride zijn zaakjes nog eens op een rijtje. Omdat het zo’n superseizoen is geweest, kan Richard Plugge volstaan met voornamen. Primož, Jonas, Sepp, Wout, Christophe en Olav. Eerlijk gezegd duurde het even voordat ik bij de laatste voornaam (Olav Mol? Dat is toch geen wielrenner?) de juiste achternaam te pakken had. Maar dat is mijn tekortkoming.

Richard Plugge is als columnist aan Ride verbonden en die columns beloven wel wat, gezien zijn journalistieke achtergrond. Maar daarvan is in de praktijk niets te merken. Dichtgetimmerde targettaal, waar je als liefhebber niets wijzer van wordt. Nee, Primož is er niet meer. Ja, de andere voornamen zullen ook in 2024 hun mannetje staan. Waarna Plugge ter afsluiting een paar ovenverse voornamen serveert.

Als hij nog een beetje journalist was geweest, dan had Richard Plugge met dat laatste rijtje zichzelf een onvervalste primeur kunnen bezorgen. Ben, Loe, Johannes, Matteo en Per zijn voornamen die nog dagelijkse kost moeten worden. Maar met de toevoeging van de klinkende voornaam Cian was hij al zijn vroegere collega’s te snel af geweest.

Nu barstte de bom pas op 9 december toen het officiële bericht naar buiten kwam dat Cian Uijtdebroeks de ploeg van Plugge gaat versterken. Drie dagen later werd de 20-jarige Belg al aan de zijde van Wout gesignaleerd tijdens een trainingsritje in Spanje.

Voor wie dit nieuws is ontgaan: Cian Uijtdebroeks was contractueel tot en met 2024 aan BORA verbonden. Hij verbrak eenzijdig die overeenkomst om zich te kunnen aansluiten bij de winnaars van 2023.  Dat was niet alleen tegen het zere been van de Duitsers. Ook elders in de wielerwereld werd Richard Plugge er de afgelopen week van beticht onder andermans duiven te schieten.

Sinds 2022, toen hij de Tour de l’Avenir won, geldt Uijtdebroeks als een groot talent. Aanvankelijk varieerde zijn voornaam nog van Sian naar Kian. Maar de afgelopen Ronde van Spanje heeft duidelijkheid geschapen. Voor de camera van Sporza verklaarde Cian dat zijn c thuis hoort in de categorie van coureur en caramba.

Onder de aanmoedigingen van Renaat en José (‘Blijven fietsen, kameraad’) leidde de Vuelta van 2023 tot een achtste plaats. Kraaiend van plezier vertelde Cian dat hij zijn droom aan het beleven was. Dat deed hij met een schelle stem, gevolgd door een enigszins hysterische lach. Thuis beoordeelden we Cian als een aandoenlijke nerd.

Om dat laatste lijkt de kwestie nu te draaien. Vanwege de contractbreuk zal er schade vergoed moeten worden; in theorie door de werknemer, in de praktijk door de nieuwe werkgever. Maar Thijs Zonneveld meldde halverwege de week dat Uijtdebroeks werd gepest door ploeggenoten van BORA. Ze vonden hem ook een nerd, een irritante nerd welteverstaan. Dat zou de hoogte van de afkoopsom in arbeidsrechtelijke zin nog enigszins kunnen afremmen.

Ga er in elk geval maar van uit dat Cian volgend jaar thuis hoort in het rijtje van Jonas, Sepp, Wout, Christophe, Olav, Ben, Loe, Johannes en Matteo. Wel benieuwd wat ze bij BORA van Primož vinden.


Corvos 00034526 090 Scaled

Plugge Richard (Ned) Director Of Jumbo-Visma Development Team Pictured During 109Th Tour De France – Photo: Vincent Kalut/Pn/Cor Vos © 2022

 

Leave a Reply