ARMSTRONG SPECULEERT EROP LOS

Auteur: John Kroon

Schermafbeelding 2022 07 21 Om 11.11.50


Het Belgische/Deense/Amerikaanse/Franse sextet van Jumbo-Visma moet nog één zware bergetappe de gele trui verdedigen en dan mag Jonas Vingegaard zaterdag het karwei in de tijdrit in zijn eentje voltooien.

Het is opmerkelijk hoe goed de ploeg zich tot nu toe staande weet te houden. Dankzij Wout van Aert – de beste renner ter wereld volgens Lance Armstrong – dankzij ‘Seppie’ – zo noemt Vingegaard Sepp Kuss – en dankzij de overige renners die elk hun eigen specialiteit inbrengen om hun enig overgebleven kopman bij te staan. Opdat Vingegaard die ‘superman’ – dixit Lance Armstrong – Tadej Pogačar voorblijft.

Al is Jumbo-Visma gehavend door het wegvallen van Steven Kruijswijk en Primož Roglič, tot schade in het algemeen klassement heeft dat niet geleid. Wel ging het gisteren moeizamer dan verwacht. UAE, dat met het noodgedwongen vertrek van Rafal Majka en Marc Soler nog zwaarder gehandicapt leek, reed verrassend sterk.

Dat Kruijswijk de Tour verliet, per ambulance zelfs, roept uiteraard geen vragen op, maar heel anders geldt dat voor het afstappen van Roglič. De vraagtekens zijn geplaatst door – daar is hij weer – Lance Armstrong. De man die zevenmaal in de gele trui op het podium van de Champs-Élysées stond – je kunt zijn naam wel uit de uitslag weg retoucheren, maar gelukkig hebben we de beelden nog.

Armstrong houdt er een podcast op na, The Move, waarin hij pretendeert de luisteraars diepere inzichten te geven in de wielersport. Dat loopt over het algemeen wel los, maar het blijft interessant om de mening te horen van iemand die vroeger een zevenvoudig Tourwinnaar was. Dus is zijn kritiek op Roglič, die in de vijftiende etappe niet meer van start ging nadat hij eerder op de kasseien van Noord-Frankrijk hard was gevallen, opmerkelijk.

Armstrong vindt dat Roglič de ploeg in de steek heeft gelaten en wordt daarin bijgevallen door George Hincapie, die tijdens de Tour vaste gast is in The Move. Niet alleen om de inhoud, maar vooral ook om het speculatieve karakter ervan zijn de woorden van Armstrong bijzonder: ‘De officiële uitleg van zijn ploeg was dat Roglič de tijd wil nemen om zijn blessures te laten herstellen. Voor de goeie verstaander: om zich voor te bereiden op de Vuelta. Zelfs al doet je schouder een beetje pijn, je probeert in koers te blijven. De ploeg kan hem alleen niet verplichten om te blijven. Als de renner in kwestie nee zegt, dan is het nee. We zitten natuurlijk niet in de teambus van Jumbo-Visma, maar dit verhaal zit niet goed. Ik zou gechoqueerd zijn geweest als zoiets binnen mijn ploeg zou gebeuren. […] Volgens mij was dit een individuele beslissing en dat duidt erop dat er bepaalde zaken niet goed zitten binnen de ploeg. Ik zou het échte verhaal achter zijn opgave weleens willen weten.’

Hincapie was het eens met zijn voormalige kopman. Zelfs met zijn blessures had Roglič nog van waarde kunnen zijn voor Vingegaard, meende hij. ‘Misschien is de liefde tussen de twee bekoeld. Maar dat is geen excuus. Je bent een profrenner, wordt goed betaald en je ploeg strijdt om de eindzege. Dan stap je niet zomaar af.’

Maar wat krijgen we nu? ‘We zitten niet in de teambus…’ Nee, dus we weten het helemaal niet. ‘Misschien is de liefde tussen de twee bekoeld.’ Ja, nee, wie weet, misschien ook niet, of toch wel.

Menig journalist zal zich afvragen wat hij nu aan zijn fiets heeft hangen. In zijn gloriejaren gaf Armstrong weleens een persconferentie of een interview en als iemand dan de brutaliteit had om de te opperen of er soms iets met doping was, werd hij al bij het uitspreken van de d onderbroken. Ik, Lance Armstrong, een dopinggebruiker? Hoe durf je zoiets te suggereren!

Want:

A Het is niet waar.

B Het is niet bewezen.

C Mocht A niet kloppen, dan is er altijd nog B.

Het gaat om de feiten.

De vragensteller mocht het dan verder met een dodelijke blik van de geletruidrager doen. Persmuskiet!

Maar inderdaad, speculaties, zulke zware, geven geen pas. Ook niet in een podcast.


De Tourcolumn door Bert Wagendorp, John Kroon en Jeroen Wielaert.

Corvos 00034494 087

Jonas Vingegaard En Primož Roglič – Photo: Luca Bettini/Sca/Cor Vos © 2022


Leave a Reply