Als er nog iets logisch is aan de Tour, staat de winnaar van editie 109 vast

Auteur: Bert Wagendorp


Vrijdag begint in Kopenhagen alweer de 109e editie van de Ronde van Frankrijk en mede gezien dat rijke verleden zijn de verwachtingen hoog gespannen. Als de voorgaande 108 Tour de Frances iets hebben bewezen dan is het dat elke Tour uniek is en dat er altijd iets gebeurt wat niemand had verwacht. Jongens die nu nog met vol ambitie aan de start staan kukelen drie dagen later van hun fiets en zien alle plannetjes de mist ingaan – of, na de Ronde van Zwitserland opeens ook weer actueel, ze worden positief bevonden op corona en kunnen naar huis.

De Tour de France is een wedstrijd tussen wat je kunt verwachten en dat waar je geen moment rekening mee had gehouden. Het onverwachte wint bijna altijd, alleen de allergrootsten wisten soms de illusie te wekken dat zij geen last hadden van de spelingen van het lot: Anquetil, Hinault, Indurain. Lance Armstrong dacht dat hij zeven keer sterker was geweest dan de onverwachte rampspoed, tot hij alsnog te pakken werd genomen en er zeven kruisjes achter zijn naam kwamen te staan.

Dus Tadej Pogacar moet zich nog niet rijk rekenen. Zoals de ervaren Tourvolgers, wijs geworden door de spelingen van het lot die ze aan zich voorbij hebben zien trekken, altijd zeggen: een ongeluk zit in een klein hoekje; zo zit je nog als een koning op de fiets, zo lig je in een ravijn. Zo laat je iedereen naar adem happen in de klim, zo voel je een hongerklop van ongekende afmetingen aankomen en ben je veel te laat met het gelletje. Zo is voel je je nog kerngezond, zo zuigt een virus alle reserves uit je getrainde lijf.

Dat maakt voorspellingen over de uitkomst van de Tour ook altijd zo heikel. Ze zijn gebaseerd op de normale gang van zaken, onverwachte wendingen blijven buiten beschouwing. Dat kan ook niet anders: er zijn te veel potentiële onverwachte ontwikkelingen om met allemaal rekening te houden. Je kunt er niet eventjes een algoritme op loslaten. Je kunt wel zeggen: er kan altijd iemand ziek worden – en dat is ook zeer waarschijnlijk – maar er zijn te veel kandidaten voor dat tragische lot om in de beschouwingen mee te nemen.

Wat valt er dus te zeggen, over de afloop van de 109e Tour de France? Heel weinig, maar ook heel veel. De winnaar komt uit het rijtje Roglic, Vingegaard, Martinez, Thomas, Vlasov, Pogacar, dat durf ik nog wel te voorspellen, mits er geen levensgrote surprises worden gebakken en Mas opeens het podium beklimt of Ben O’Connor.

Maar als de logica zegeviert is er geen enkele discussie mogelijk over wie de Tour wint. Namelijk dat jochie uit Slovenië dat nog elk jaar sterker wordt, dat verdeelt en heerst en toeslaat wanneer hij wil. Wie iets anders voorspelt, is bezig de verwachtingen kunstmatig op te kloppen en spanning te creëeren die er eigenlijk helemaal niet is.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, John Kroon en Mart Smeets.


Leave a Reply