Korting!
 

De Muur #56

10,00

Lezers,

Elk wielervoorjaar zit vol verhalen. Een nieuwe lente brengt de sfeer, spanning en sensatie waar elke wielerliefhebber telkens weer zijn gading vindt. ‘De fan proeft de opwindende mogelijkheid dat alles zou kunnen veranderen, maar voelt ook de geruststellende wetenschap dat bijna alles toch weer hetzelfde blijft,’ weet Frank Heinen. Hij ging op zoek naar het waarom van de vlinders rond zijn pedalen, schreef een ‘onbeholpen liefdesverklaring’ en het wielerseizoen 2017 was officieel geopend.

Voorjaarsverhalen.
We staan voor de laatste maart- en aprilklassiekers van Tom Boonen, die je zou moeten ‘klonen’ – aldus ‘onze’ Vlaamse dichter Willie Verhegghe. Wiep Idzenga reconstrueert met onder anderen Boonens ploegleider Patrick Lefevere de bizarre ontknoping van Parijs-Roubaix 1996, met drie renners van Mapei op het podium. Nando Boers praat met John Degenkolb urenlang over het even dramatische als traumatische trainingsongeluk in februari 2016; over wat daarna kwam, en over zoveel meer. Jeroen Wielaert stak de thermometer in Antwerpen om te peilen of en hoe de nieuwe startplaats van De Ronde met flandriens en Vlaanderen verbonden is.

En omdat niets zo onvoorspelbaar is als het voorspelbare: soms fietst er toch iemand dwars tussen alle verwachtingen door. Ruurd Edens sprak met dé sensatie van voorjaar 1972, met wielerartiest/equilibrist Hubert Hutsebaut. Of: wat maakte het voorjaar van 1974 zo onmetelijk afwijkend – lООs Herman Chevrolet. Ooit gehoord van ‘Shvarts’, de Russische Jood die wielrenner was onder Josef Stalin? Erik Brouwer volgde zijn fascinaties en schilderde een ongekend vergezicht.

Klassiek voorjaar gedaan, vanaf 5 mei zijn alle ogen gericht op de honderdste editie van de Giro d’Italia, met oranjeroze perspectieven voor het trio Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Bart Jungmann bladert in zijn Giro-album vol herinneringen en legt vast een volgend plakboek klaar voor nog meer fraais. Italië is ook het land van de Gios-fietsen; reden voor een bedevaart om de paar jaar van liefhebbers naar een fietswinkel in Volpiano. Alex van der Hulst reisde met hen mee.

En dan staat deze lente verder in het teken van Lance, The Rockopera – Sint Willebrord Sessies, Volume II. In deze Muur een introductie van cd, boek en foto’s, een monumentale productie recht uit het hart, die vanaf zin één smaakt naar het hele verhaal.

Kortom, een Muur die naadloos past op de verwachtingen van deze nieuwe lente.
JOHN KROON, PETER OUWERKERK, MART SMEETS, BERT WAGENDORP

Op voorraad

 

Beschrijving

Met in deze editie:

FRANK HEINEN
EEN ONBEHOLPEN LIEFDESVERKLARING
Wielrennen biedt houvast, troost plezier en afleiding. Een sport om van te houden

JEROEN WIELAERT
DE RONDE START EINDELIJK IN ANTWERPEN
Maar de kern blijft: de ultieme rondgang over de Vlaamse heuvels

BART JUNGMANN
OLANDA, CAMPAGNA D’ITALIA: TUTTI AL GIRO
Met Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Bauke Mollema onder deelnemers kan de honderdste Ronde van Italië voor Nederland alleen maar een grandioos Girojaar worden

BERT WAGENDORP
LANCE THE ROCKOPERA
De barman vertelt en de muziek doet de rest: de opkomst en de ondergang van Armstrong

WILLIE VERHEGGHE
BOONEN KLONEN PLEASE
‘Ik smeek je, Tom: word opnieuw twintig’

WIEP IDZENGA
EVERY PICTURE TELLS A STORY (20)
Parijs-Roubaix: hoe drie teamgenoten ruzie maakten en juichend over de finish gingen

HERMAN CHEVROLET
HET MERKWAARDIGE VOORJAAR VAN 1974
Twee ploegen die Flandria heetten, veel gedoe over doping, renners die kibbelden en vochten: zullen we maar ophouden met dat wielrennen?

ERIK BROUWER
JODEN EN GOJIM RIEPEN: ‘SHVARTS! SHVARTS! SHVARTS!’
Wielrennen in de Sovjet-Unie van Stalin: uitkijken voor De Grote Zon

RUURD EDENS
ZINGEN ALS TOM BOONEN
Hubert Hutsebaut versloeg zowel Eddy Merckx als Walter Godefroot, hij kan een fiets op zijn kin zetten en vinken een wijsje laten fluiten

NANDO BOERS
BEROEP WIELRENNER:
DEEL 20 JOHN DEGENKOLB
‘Ik denk niet na over pijn. Ik onderga het’