JOHN KROON

• Gratis •


Het bleke optreden van Lotto-Jumbo


Goed, de 32-jarige Jos van Emden behaalde de grootste zege uit zijn loopbaan, en dat was hem van harte gegund. Al was het maar om de prachtige vreugdetranen die hij in Milaan plengde, nadat hij op zondag 28 mei de slottijdrit van de Giro d’Italia had gewonnen. Maar, dat zul je altijd zien, dit schaarse succes voor de ploeg van LottoNL-Jumbo werd onmiddellijk overschaduwd door een ongekend resultaat van veel grotere importantie. Een andere Nederlandse wielrenner, Tom Dumoulin, vriend en soms trainingsmaat van Van Emden, won dezelfde dag de honderdste Ronde van Italië. Dumoulin van het Duitse team Sunweb. De nieuwe ridder in de orde van Oranje-Nassau wachtte een uitbundige huldiging op de Markt in Maastricht. Op de Grote Markt van Schiedam, de geboorteplaats van Van Emden, was het vergeefs zoeken naar een opgetogen menigte.

Het is tekenend voor het bleke optreden van Lotto-Jumbo in de eerste vijf maanden van dit wielerseizoen. De enige Nederlandse wielerploeg met een licentie voor de World Tour bakt er weinig van. Zeker als het gaat om de Nederlandse renners van dat team – want hoe mondiaal de wielersport ook mag zijn, de fans zijn meestal chauvinistisch en/of nationalistisch. Dus als de Sloveen Primož Roglič namens Lotto-Jumbo de Ronde van de Algarve wint of etappes in Baskenland en Romandië – en dat is allemaal gebeurd dit jaar – zal het rood-wit-blauw niet worden gehesen. (Hooguit het wit-blauw-rood ergens in Slovenië.) Zoals ook geen Nederlandse wielerliefhebber wakker zal liggen van de 146,5 meter die hij ooit als skischansspringer aflegde.

Dat zijn ploeggenoot George Bennett uit Nieuw-Zeeland de Ronde van Californië won: mooi hoor, maar verder: mwah.

Buitenlanders in een Nederlandse ploeg: ze zijn er om te knechten. Daarom werd de Belg Jürgen Van den Broeck naar Lotto-Jumbo gehaald. Hij zou Steven Kruijswijk in de bergen van Italië bijstaan. We weten hoe het is afgelopen. Kruijswijk viel uit en Van den Broeck ziet het wielrennen niet meer zo zitten, hij levert aan het eind van het jaar zijn contract in.

Oké, Dylan Groenewegen won etappes in Noorwegen, Yorkshire en Dubai, en Timo Roosen deed dat in de Tour des Fjords. Goed gedaan jongens, en jullie tijd komt nog. Maar verder? Oh ja, Jos van Emden ging in Dwars door West-Vlaanderen als eerste over de streep. Goed, en nog eens verder? Nee, dat was het. Waar was Lars Boom, naar de Nederlandse ploeg teruggekeerd om speerpunt te zijn in de klassiekers. Hij was goed te zien in de Amstel Gold Race, in een tot mislukken gedoemde ontsnapping. Die andere Nederlanders voegden evenmin iets toe aan hun palmares.

Was het uit solidariteit met de stakingsacties in de distributiecentra van Jumbo? Maar die acties zijn totaal mislukt en de directie van de supermarktketen wil nu zelfs een cao afsluiten buiten de vakbonden om. Ongewoon gedrag in de polder.

Wielersuccessen laten zich niet per arbeidsovereenkomst regelen, maar de vraag is wel: heeft Team LottoNL-Jumbo het juiste personeel op de fiets? Ze hebben daar reden om met afgunst naar deze potentiële werknemers te kijken: Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld, Tom-Jelte Slagter, Moreno Hofland, Niki Terpstra, Wilco Kelderman, Tom Dumoulin, Sam Oomen, Wout Poels, Danny van Poppel, Bauke Mollema, Mathieu van der Poel. Nederlandse wielrenners in buitenlandse dienst. Aan dit rijtje is een reeks nuttige knechten (werknemers van werknemers dus) toe te voegen.

Het jaar is nog lang, dus misschien dat Robert Gesink, het meest trouwe en loyale personeelslid, nog voor wat werkvreugde kan zorgen, bijvoorbeeld in de Tour de France. Anders zullen ze zich bij Jumbo wellicht afvragen of die grappige tv-spotjes met Frank Lammers en familie of de opgezette Max Verstappen in de supermarkt geen effectievere besteding van de pr-gelden zijn.


‘Another Brick In The Wall’ is een serie columns van De Muur Meesters zelve: Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp en John Kroon.

Leave a Reply